Missie

Kunst in de Klas wil kinderen in de basisschoolleeftijd kennis laten maken met de kracht van creativiteit door ze uit te nodigen (en uit te dagen) na te denken als een kunstenaar. Door de kinderen nauw samen te laten werken met een team kunstenaars en kunstacademiestudenten, in een proces dat uitgaat van de wensen en de fantasie van de kinderen zelf, leren de kinderen om op een inventieve manier om te gaan met hun omgeving, en hun fantasieën en wensen op een creatieve manier te concretiseren in de realiteit.

In de drie weken dat we op een basisschool zijn, zijn het niet alleen de kinderen die worden ondergedompeld in de wereld van hun eigen creatieve vermogen. Kunst in de Klas zet de hele school op zijn kop! Een project van Kunst in de Klas is voor leerkrachten en de school een prachtige gelegenheid om samen te komen en elkaar op een nieuwe manier te leren kennen. Door drie weken lang de gebruikelijke werkmethoden (deels) overboord te gooien, komen docent en kind vaak tot nieuwe inzichten over zichzelf én elkaar. Samen zien leerkracht, kind, ouder/verzorger en zelfs buurtbewoner de school in drie weken tijd transformeren tot een nieuwe wereld, die de kinderen zelf hebben mogen vormgeven. Dit bereidt kinderen voor op een leven lang creatief zijn met het verrijken van de eigen leefomgeving en het in de werkelijkheid manifesteren van hun ideeën en ambities.

Kunst in de Klas is daarnaast een stage-traject voor jonge kunstenaars en kunststudenten. Het samenwerken met kinderen is namelijk ook voor de kunstenaar zeer waardevol. De kinderfantasie is ongelooflijk rijk en daagt de kunstenaar uit zijn of haar beroep en maakproces in een nieuw licht te beschouwen. Het ongeremde enthousiasme en de unieke ervaring van abstractie van de kinderen werken aanstekelijk en verrijken de praktijk van de kunstenaar. 

Kunst in de Klas is voor kinderen, hun omgeving, scholen en kunstenaars een ervaring die ze nooit zullen vergeten.